Olika typer av metallduk för olika ändamål
När man tänker på dukar så ser man antagligen tyger framför sig men en duk behöver inte vara gjord av tyg. Det går alldeles utmärkt att skapa en metallduk som man väver med ståltråd eller någon annan form av metalltråd. Den här typen av duk är inte till för bordet hemma i köket utan snarare för olika industrier som kommer att använda den på lite olika sätt.
En metallduk vävs samman
När man ska väva en metallduk så börjar man med att välja material och här kan det bli fråga om allt från stål till titan. Vad man väljer beror förstås på hur duken ska användas. Om den ska utsättas för mycket vatten så måste man ha ett material som klarar detta så att man inte får problem med rost. Man bygger upp duken med hjälp av metalltrådar som man väver tillsammans på ett rätvinkligt vis.
Man kan välja lite olika teknik för vävning för att få olika design på metallduken. Det är dock ganska vanligt att man använder sig av de kvadratiska maskorna då man vill få fram en duk av metall. Det här är maskor där man ser små fyrkanter om man kikar lite närmre på duken.
Olika typer av dukar
Det finns som sagt lite olika varianter av metalldukar som vävs med olika teknik. Man kan till exempel skapa:
Specialmetallduk
Det här är en duk som ska användas som filter inom oljeindustrin. Det kan också vara så att man behöver den för att sikta eller som pressduk för pappersindustrin. Här väver man med specifika mått så att duken kommer att passa sitt syfte perfekt.
Duk som är enkelvävd
Den här formen av metallduk går under namnet plain weave på engelska. Precis som namnet antyder så är det här en enkel metod som är mycket vanlig. Här får man en yta som är mycket öppen. Man kan förstås väva tätare för att det ska bli mindre öppet. Den här typen av duk används ofta inom industrin till exempel då man ska utföra limningsarbeten.
Twilled och Plain Dutch duk
När man ska utsätta duken för höga mekaniska påfrestningar så väljer man en vävningsteknik som heter Twilled Weave. Här får man genomströmningsegenskaper som är mycket goda. Layouten påminner en hel del om enkel vävning men det rör sig inte om samma teknik. Med Plain Dutch så får man en mycket tätare duk som ändå erbjuder mycket god genomströmning. Det finns också en variant som heter Twilled Dutch och här får man mycket små öppningar. Den här varianten väljer man då man vill ha en yta som är lätt att hålla ren och då man behöver hög hållfasthet vilket man får tack vare att duken erbjuder så fin materialtäthet.