Dragjärn

Dragjärn används främst vid tråddragning och finns för olika trådprofiler, t.ex.
- oval
- rund
- halvrund
- fyrkant
- kniv
- trekant

Metalltråd är mycket viktig inom metallbearbetningsindustrin. Många företag som jobbar med framställning av metallkomponenter i Gnosjöregionen är beroende av rejäla lager av rostfri, järn- och galvad tråd. Tråden framställer man med dragjärn och tekniken är i stort sett den samma idag som den var för hundra år sedan. Skillnaden ligger förstås i att man idag har moderniserat produktionen för att få fram större volymer som är utan defekter. Dessutom så finns det idag ett stort urval av tråd så att man kan anpassa sin produktion efter budget och behov.

Användningsområden

Idag är det många produkter som tillverkas med metalltråd. Vi förlitar oss på att galler och hyllor till kylskåp ska vara perfekta och inte rosta. Framtagningen av dessa delar och komponenter som ska användas till butiksinredningar eller som möbler i vanliga hem kräver stor precision. För att få fram rätt storlek och form på den tråd som används så behövs det dragjärn som kan klara uppgiften. För att de produkter som man tillverkar av den dragna tråden ska hålla hög kvalitet så gäller det att den ursprungliga tråden gör det. Därför är det viktigt att man jobbar med verktyg och material som är anpassade till produktionsprocessen på bästa sätt.

Olika trådprofiler

I dragjärnet så kan man ta fram tråd av olika form. Det finns hål i dragjärnet igenom vilka man drar tråden så att den succesivt minskar i storlek. Detta brukar ske steg för steg. Då tråden går igenom ett mindre hål så trycks den ihop och blir därmed längre. Detta låter enkelt men man måste se till att jobba med rätt ytbehandlingsmedel eller rentav värma upp tråden för att dragningen ska gå smidigt och inte leda till skador på trådens yta. Om trådens yta inte förblir jämn så kan man senare få problem med tillverkning av komponenter och då kanske man måste börja om från början vilket givetvis blir mycket kostsamt.

Man kan även ta fram olika form på tråd och exempel på detta är rund, oval och trekantig. Detta ger många möjligheter och det leder till att man kan ha den färdiga komponenten i åtanke redan då man drar tråden. Idag kan man se hur företag som jobbar med metallbearbetning samlas i Gnosjöregionen där det finns ett gott underlag för effektivt samarbete så att man snabbt kan ta fram rätt tråd i de kvantiteter som behövs utan förseningar.

Val av tråd

Beroende på den produkt man ska ta fram så gäller det att veta vilken typ av metall som lämpar sig bäst. Den tråd man väljer kommer ju att ha olika pris beroende på om den är gjord av rostfritt stål, järn eller om den har blivit galvaniserad för att klara av påfrestningar som kan leda till rostskador. När man tar fram delar och komponenter som inte får rosta så väljer man ofta rostfri tråd, annars är det ett ekonomiskt alternativ att jobba med galvad tråd som även den har rostfria egenskaper. Med dragjärn så tar man fram rätt typ av tråd med rätt dimensioner och sedan finns det inga gränser för vad man kan producera med hjälp av den färdiga tråden!

 Kontaktinfo

Happy Småland AB
GnosjoRegion.se

Burserydsvägen 38

333 32 Smålandsstenar

Telefon: 0371-31900

Kontakta oss & karta

 Följ oss

Skriv din e-adress här så får du ett mail när vi skriver något nytt.

Gör som 30 andra.

Happy Småland AB GnosjoRegion.se
Burserydsvägen 38
333 32 Smålandsstenar
Telefon: 0371-31900
www.traddragning.se