Galvad tråd

Med galvaniserad tråd så kan man spara på kostnaderna av en produktion samtidigt som man uppnår de rostfria egenskaper som krävs av slutprodukten. Idag är det vanligt att finna verkstäder i Gnosjöregionen som erbjuder tråddragning av järntråd och även av galvad tråd som ett kostnadseffektivt alternativ. Med galvning så gäller det att anpassa framtagningen av tråden på rätt sätt så att man inte råkar ut för problem med vätesprödhet. Det skiljer sig mellan den galvaniserade tråd som man använder privat för att till exempel sätta upp stängsel och den tråd som används inom industrin. Med rätt teknik av galvning så kan man få tråd av mycket hög kvalitet.

Galvanisering

För att skydda metall mot korrosion (rost) så kan man använda sig av en elektrokemisk process som kallas för galvanisering. Då man vill rostskydda stål så använder man sig ofta av zink för att galvanisera det. När man elförzinkar så ger detta en tunn beläggning som har ett fint utseende. Man måste dock komma ihåg att galvad tråd som har förzinkats inte kommer att ha samma egenskaper som verkligt rostfritt stål. Om de produkter man tar fram ska användas inomhus och i torra miljöer så är denna teknik ett smart sätt att dra ner på tillverkningskostnader samtidigt som man får fram hållbara och snygga produkter.

Galvaniserad tråd

För att ta fram galvaniserad tråd så måste man först ta hand om kalldragningen av tråden. Efter detta så kan man varmgalvanisera och behandla ytan så att den uppnår rostfria egenskaper. Denna arbetsprocess måste utföras på rätt sätt för att man ska uppnå hållbarhet. Om man skulle vända på processen så leder detta nämligen till en risk för vätesprödhet. Om man har varmförzinkat tråden så kan den klara tuffare klimatpåverkan och faktiskt fungera i utomhusbruk. Varmförzinkningen ger nämligen ett tjockare lager vilket ökar rostskyddet. Man måste dock tänka på att yttre påfrestning kan leda till sprickor av flagning av beläggningen vilket då kan leda till att man ändå får problem med rost.

I och med att man kommer att belägga galvaniserad tråd så är det viktigt att man får rätt mått på den. Beläggningen kommer ju att addera till det ursprungliga måttet vilket den som tar fram tråden alltid måste räkna med under arbetsprocessen med tråddragningen.

Ett ekonomiskt alternativ

Anledningen till att tekniken med galvanisering är så pass populär är förstås att man sparar mycket pengar på den. Det är ofta så att galvad tråd blir en vettig lösning. Om man till exempel har en högre vikt av komponenter och samtidigt inte behöver tänka så mycket på det där med rostfrihet så blir den galvade tråden en utmärkt lösning. I Gnosjöregionen kan man finna verkstäder med stor kunskap inom tråddragning och galvanisering som kan hjälpa till med leverans av olika dimensioner. Då man kan räkna med hög kvalitet på tråden så kan produktionen uppnå de förväntningar som man har från sin kund. Att jobba i nära samarbete med mindre verkstäder som tillverkar galvaniserad tråd kan ibland vara den bästa lösningen, men annars så är flexibilitet ett ledord för de allra flesta företagen som verkar inom svensk metallbearbetning.


Inlägg

Hus och hem har trådnät

Trådnät i hus och hem

2017-05-10

Metalltråd finns nästan överallt. Vi är så vana vid att se den att vi alls inte ser den! Med trådnät så kan man skapa allt från viktiga skydd i ventiler till möbler som är lätta att underhålla. Tråden ...

Läs mer »

 Kontaktinfo

Happy Småland AB
GnosjoRegion.se

Burserydsvägen 38

333 32 Smålandsstenar

Telefon: 0371-31900

Kontakta oss & karta

 Följ oss

Skriv din e-adress här så får du ett mail när vi skriver något nytt.

Gör som 30 andra.

Happy Småland AB GnosjoRegion.se
Burserydsvägen 38
333 32 Smålandsstenar
Telefon: 0371-31900
www.traddragning.se