Järntråd

Det är få som tar sig tid att begrunda hur stor nytta vi har av metalltråd. Man tänker kanske inte på att man hela tiden förlitar sig på produkter och möbler som enbart fungerar med hjälp av järntråd som har utformats på rätt sätt. Detta är ett material som vi använder i galler, staket och andra mindre detaljer som gör att maskiner och verktyg kan fungera. Järntrådsdragning är inget nytt, men med ny teknik så kan man idag göra så mycket mer med tråden. De företag i Gnosjöregionen som jobbar med den senaste tekniken inom tråddragning och bockning är med och sörjer för att framtidens höga krav på komponenter kan levas upp till.

Tråden tas fram

Det finns olika tekniker för att med tråddragning ta fram järntråd och idag ställs det höga krav på slutprodukten så det gäller förstås att jobba på rätt sätt för att minimera problem med tråd som inte håller måttet. Den tråd som levereras till det företag som ska använda den i sin produktionslinje måste ha rätt egenskaper vad gäller ytans kvalitet och även vad gäller den mängd smörjmedel som finns kvar på tråden. Beroende på produktion så kan tråden levereras färdig och ytbehandlad eller i en råare form som kräver att man gör något åt ytan för att få fram en hållbar komponent med rätt design.

Avancerad trådbockning

Det är spännande att se hur olika företag i Gnosjöregionen jobbar med modern trådbockning. När tråden levereras så kan den matas direkt in i en bockningsmaskin som sedan spottar ut en färdig komponent. Det hela ser magiskt ut men det är noggranna beräkningar och den avancerade cnc-tekniken som ligger bakom denna smidiga arbetsprocess. Kunden som har behov av en produkt gjord av järntråd kan helt enkelt ta med sig en ritning eller prototyp till det företag som ska bocka, svetsa, och pressa fram den färdiga delen.

Informationen läggs in i det styrsystem som man använder för sin produktionslinje och sedan kan tillverkningen komma igång. Den här tekniken gör det möjligt att ta fram flera tusen delar på en mycket kort tid. Samtidigt så kan man dra nytta av den avancerade tekniken för trådbockning, pressning och svarvning för enstaka exemplar som måste tas fram med kort varsel.

Den moderna verkstaden

Samtidigt som de moderna maskinerna och cnc-tekniken har lett till en smidigare arbetsprocess så kräver allt detta en större kunskap hos operatörer och säljare hos de företag i Gnosjöregionen som jobbar med metallbearbetning. Liksom man numera kräver att den järntråd som används ska har en perfekt yta så kräver man att företaget som tar fram komponenterna ska leverera en perfekt produkt. Detta kan betyda att man måste jobba med efterarbete, legoarbete och packning då delen har kommit ut ur pressen, bockningsmaskinen eller svarven. De som jobbar på företaget måste många gånger ha inblick i styrsystem, material av tråd, och en komplett arbetsprocess för att kunna möta kundens krav och behov. Många gånger kan man leverera flera arbetsetapper i en och samma verkstad, men i Gnosjöregionen drar man även nytta av att kunna samarbeta tätt med duktiga leverantörer.


Inlägg

Hus och hem har trådnät

Trådnät i hus och hem

2017-05-10

Metalltråd finns nästan överallt. Vi är så vana vid att se den att vi alls inte ser den! Med trådnät så kan man skapa allt från viktiga skydd i ventiler till möbler som är lätta att underhålla. Tråden ...

Läs mer »

 Kontaktinfo

Happy Småland AB
GnosjoRegion.se

Burserydsvägen 38

333 32 Smålandsstenar

Telefon: 0371-31900

Kontakta oss & karta

 Följ oss

Skriv din e-adress här så får du ett mail när vi skriver något nytt.

Gör som 30 andra.

Happy Småland AB GnosjoRegion.se
Burserydsvägen 38
333 32 Smålandsstenar
Telefon: 0371-31900
www.traddragning.se